Jump to content

Nord Afrika


Jah

Recommended Posts

Ar just nu pa en resa genom nord Afrika, befinner mig just nu i sodra Algeriet, Djanet hemstaden for Hj60.

Resplan: Tunisien, Libyen, Algeriet, Niger, Burkina Faso och slutligen Mali.

Resan sker pa enklaste satt med en gammal Hj60 som inte rullat pa minst 10ar.

Renovering av bilen skedde i Tunisien men kommer att fortga under hela resans gang tills bilen saljs i mycket gott skick.

 

Aterkommer med bilder senare.

Link to comment
Share on other sites

Roligt med direktrapport från resa!

Hur är "säkerhetsläget" i Algeriet för tillfället och hur fick du tillstånd med inresa till Libyen?

Fortsatt trevlig resa!

 

Östen

Link to comment
Share on other sites

Libyen ar helt klart ett kapitel i sig, har inte tagit oss in i landet an. Forsokte ta oss in fran Tunisien, visum, inbjudan och guide var redan forberett fran Sverige men samma dag som vi stog vid gransen var det en ny lag/regel. Man ar 5 personer pa visumansokan och har 30d pa sig att ta sig in dvs alla behover inte aka in samma dag, men helt plotsligt var det andrat till samma dag for alla i ansokan for att fa komma in.

Men i ovrigt ska det inte vara nagra svarigheter, det var flera grupper som kom in men aven fler som oss som inte fick aka in i Libyen. En ny visum ansokan skulle ha lost det men vi ville inte lagga ner mer tid o pengar i det laget, sa tog oss over till Algeriet istallet.

Algeriet anser jag mycket sakert, Italien var ett mycket storre problem dar polisen tog pass, korkort och forsokte ta bilen med motivation att jag inte kunde visa upp "Greencard", "tips" se upp for polisen pa sicilien :)

Hade inge problem att aka in i eller resa genom hela Algeriet, tyvarr sa har det skapats en situation efter kidnappningen som hande 2003 att informationen att man behover guide i hela landet ar felaktig. Guide behovs endast i Algeriska Sahara dvs sodra Algeriet. Forst i Illizi blev vi tvungna att ha med en guide i bilen. Vilket den lokala polisen fick fram pa 10min. Markligt nog sa forsvann guiden morgonen dar pa och den betydligt dyrare lockala guideagentur dock snabbt upp med erbjudande 3ganger sa hogt och endast villiga att ta jobbet om vi skrev kontrakt med dem (border to border)... "tips" se upp for detta om du inte just vill aka grans till grans :D

Loste sig med en billigare gudie da vi vaxlade pengar pa en bank. Nu anlitar vi guide de dagar vi verkligen behover.

 

Ar just nu i Djanet, sodra algeriet. har ar den absolut vanligaste bilen land cruiser 60 bensinare. Har lagat en lacka pa bakaxeln och hoppas kunna laga edic;en har oxa innan vi aker vidare mot Assekrem vilket antagligen kommer bli eldprovet for bilen.

 

aterkommer da det finns internet igen

//Jon

Link to comment
Share on other sites

Va kul att höra om er resa! Nu blir man riktigt sugen på att ge sig av, men det får dröja ett tag till innan det förhoppningsvis blir dax att ge sig av mot den förlovade kontinenten :)

 

Lycka till på era strapatser!

 

//Anton

Link to comment
Share on other sites

Kul att se fler HJ60 som används som det var tänkt 8-) Förhoppningsvis skall jag hitta ner till Afrika med min också nån gång i framtiden. Ska bli spännande att följa din expedition framöver.

 

/Johan

Link to comment
Share on other sites

Iridium fungerar utmärkt. Kostnaden vid dataöverföring och samtal ligger ibland lägre än med GSM i vissa länder (hsigheten är dock något lägre men i och med att Iridium tar betalt efter kilobyte är detta mer en bekvämlighetsfråga).

Link to comment
Share on other sites

OK, tack för infon. Tillbaks till ämnet, verkligen coolt landskap som sagt. Kollade på filmen sahara häromdagen och den måste vara inspelad någonstans i närheten. Väldigt likt landskap.

 

/Johan

Link to comment
Share on other sites

Ar just nu i Tamanrasset och vantar pa att fa visum till Niger eller hitta en annan vag vidare eller hem. Att resa in i Mali har ifran ar kanske ingen bra ide!

 

Akte upp till Assakrem 2780m, vagen upp ar kand for att vara en av norra Afrikas varsta, soluppgangen i Assakrem ar nagot allderles extra. Vi batalade vara guider med en medhavd pc sa fran och med nu blir det inge fler bilder tills vi ar hemma igen 8-)

100_91cb60815da3d20bd32af7cafc55dfa1_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Så vad hände!

 

Vi fick inget visum till Niger, kunde inte sälja bilen i Algeriet pga. stämpel i passet.

Så två resvägar kvar, tillbaks till Europa eller åka via norra Mali, efter att ha stannat en vecka i Tamanrasset så hade vi knutigt de kontakter som var nödvändiga för att kunna genomföra resan. Med en gammal Touareg krigare som guide körde vi mot Mali, gömde oss på natten och körde långa sträckor under dagarna.

Framme i Kidal så var ene fjäderpaketet fram av på fyra ställen och med en stor spricka i ramen och beslagtagen bil av polisen så sålde vi den och tog oss snabbt ur regionen...

 

I södra Algeriet och norra Mali är det uteslutet att resa utan guide, i Algeriet är det tydligt att det är inte tillåtet att resa utan guide i Algeriska Sahara. Vi betalade allt från 60-120€ per dag men använde oss av en del grejer vi hade med oss som bet. kartor, gammal PC, reservdelar osv.

 

Av de Nordafrikans länder jag rest i tillhör Algeriet ett av de bättre, lätt att resa i, billigt bränsle (1,30sek /L) oerhört mycket att se och uppleva och inga jobbiga säljare vilket man kan upplever i Marocko. Och riktigt bra offroad körning så klart. Har bara ett tips! Ha bra fjädring på bilen och åk med en Touareg så löser sig det mesta :)

 

 

Någon vi mötte på vägen sa "Första resan är till för att lära sig, andra uppleva"

 

 

// Jon

Link to comment
Share on other sites

100_a14755bb5b5bb0d1b558a84381dc433e_thumb.jpg

Soppatorsk 5 min senare!

Kopplings cylindern var paj, dvs. endast en växel (3an)!

110kmh mot solnedgången!

Motorns temp. på rött!

10mil till närmaste väg och ytterligare 5mil till till närmaste by...

I love it :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.