Jump to content

Rostlagning BJ75


adventura

Recommended Posts

Nu ska BJ75an få nytt liv....

 

Köpte min kära bj75a för 5 år sen och då var den blank och fin.....

Bilen har stått avställd ett bra tag nu efter att jag upptäckte rost i golvet, men nu bestämde jag mig för att fixa iordning golvet (det var ju inte så mycket rost...) så jag sålde bort volvon.

 

Men nu upptäckte jag ju LITE mer rost då tydligen mer eller mindre hela bilen är uppspacklad (av tidigare ägare) och man kan väl med andra ord säga att jag blev blåst ordentligt när jag köpte bilen. Ramen är desutom rostlagad med karossplåt, och hela bilens underreda tektylbehandlad direkt över rosten.

 

Så nu blir det en liten följetång om rostlagning om nån är intresserad, tips är välkommna då jag är total rookie på plåtslageri och svetskunskaperna känns länge passerade bästföredatumet.

 

Grovt beskrivet kommer jag att närmsta veckorna byta ut ALL rostig plåt i kaross och ram från bakdörrarna och till främre dörrarna, sen kommer jag att under höst/vintern laga dörrar, skärmar mm som löstagbara och jag kan ta in i garaget (bilen är för hög för mitt garage, får stå i det fria).

 

Har under senaste 3 dagarna rivit all dålig plåt från bakersta stolpen i höjt med nederkant på rutorna ner under bilen och fram till hjulhuset och ersatt det med hemma knackad 1 mm galvad plåt. Efter svets och slipning Zinksprayar jag alla svetsfogar och därefter lägger jag en sträng kaross tätning över fogen, fogen får därefter härda ca ett dygn och därefter kommer lite vanligt kaross spackel för utjämning, därefter grundfärg, lack och klarlack. (Gör jag rätt eller finns det goda råd att inhämta).

 

Lägger in några bilder så ni får se lite före, under och efter.

 

Runt dörrarna bak ser/ såg det ut som bilden visar på bägge sidor.

post-869-000564400 1314392869_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Vänster sida är nu utbytt där det på bilden är grå plåt, zinksprayad och karosstätning över svetsfogarna.

Ganska mycket jobb för att få till bockarna och hörnen så att dörren ska gå att få på plats i rätt vinkel, men det gick ganska bra ändå...

 

post-869-050155400 1314394128_thumb.jpg

 

Nästa steg är att gå på vänstra hjulhuset invändigt och under ihop med golvet runt detta. Efter det kommer jag att förbereda ramen med att kapa ur dåliga bitar och kapa upp nya inför nästa vecka då jag ska få proffs hjälp till ramsvetsningen.

 

Funderar på att klä in hela golvet undertill med aluzink plåt som jag har liggandes alltså mellan karossbalkarna, är det dumt av någon anledning?

Link to comment
Share on other sites

Skönt att det är fler än jag som ger sig på att renovera en gammal Toyota. Vet vad du har framför dig, ge inte upp bara.

 

>Thomas

 

Hehe nä fyfa. vad det finns att göra... men vad gott man mår när man stannar upp och beskådar sitt verk när all den hemska spacklade bruna plåten är helt slät och blank :)

 

Vad är det för kärra du renoverar på?

 

Nästan klar med vänster bakre hjulhus idag. Sen räknar jag med att det går fort fram till golvet på förarsidan, där kommer jag att bli tvungen att lägga en del tid.

Link to comment
Share on other sites

Snyggt jobbat, påminner lite om mitt objekt....

Kul att du dokumenterat så mycket, vilken skillnad från de första bilderna. Har du koll på hur mycket tid du lagt ner på bilen??

Hoppas att besiktningen kommer att gå väga för dig.

 

Ja du ligger lite före mig i rostlagningen. Själv ska min igång under september annars får jag gå till 25km jobbet, men jag tror att det ska gå!?!? Har bytt kylare och monterat nya batterin, å motorn hoppade igång så fint så, nya remmar ligger i garaget och ska dit så fort svetsgasen tar slut någon kväll...

Har gjort klart rostlagningen fram tom vänster hjulhus idag. Nu återstår högersida fram tom hjulhuset, laga ramen samt fixa läckage från framaxel och växel/fördelnislådan, inte lyckats hitta läckan änn men misstänker att det kan vara från hastighetsmätaranslutningen... sen känner jag att bilen är kör och besiktningsbar även fast det kommer att återstå en hel del jobb innan bilen känns klar, men man har ju hela vintern på sig:)

Link to comment
Share on other sites

Har fått tips om att man skall grunda med Hempel light primer + 25% förtunning, då blir det en etsande grundfärg. Används till att grunda stålkölar i saltvatten.

 

/David

 

Tack för tipset, måste undersöka saken... låter ju inte så dumt...

Link to comment
Share on other sites

Har tyvärr inte gått så fort den här veckan men med en liten hemma och en liten till på väg i dagarna så "måste" man ju tydligen göra lite annat också :)

 

Imorgon kommer domen om min ram är är något att reparera eller inte :( bitvis baktill MYCKET rostig.

 

Har gjort en 3"? bodylift idag för att det ska kunna finns utrymme att komma åt med svetsen om min proffssvetsare beslutar att det reparerbart.

 

post-869-099200500 1314915350_thumb.jpg

 

Nu skulle det kunna gå att klämma in lite större än 33 orna som sitter idag :) 23 cm mellan däck och kant och då är det riktigt platta blad som sitter på. Men höjningen åker av efter att repjobben är klara. Gjorde distanser av 70 mm massiv alu och drog ihop det med m10 rostfri stång, skulle väl hålla ett tag iaf :)

Link to comment
Share on other sites

Puh ramen går att lag,har fått den bedömd idag.

Rådet som jag fick var dock att lyft av kaross, motor mm och blästra / elektrolyta bad. Men envis som man är och dessutom utan lokal och lyft mm så har jag börjat med att bit för bit byta ut ramen bakifrån. Passade även på att göra ett "svetsprov" och fick det godkänt. Men inte för att det egentligen behövs, jag kan ju bara kika in i ramen från något av rosthålen från andra sidan. Den bit som jag bytte ut ikväll gick hela vägen från bakre infästningen av bladfjädrarna till slutet av ramen. Imorgon kör jag vidare med biten mellan fästena och sen vidare framåt. Vågar inte göra några småbitar eftersom man gång på gång kommer in på ställen som är lagad med tunnplåt,(blir så jävla irriterad över detta). Så det kommer mer eller mindre att bli en helt ny ram (bakre halvan iaf) som platsbyggs. Fördelen när man plockar ur så stora delar ur ramen är ju att man kommer åt att inspektera och se mycket. :)

post-869-033744200 1314998263_thumb.jpg

Bilden är tagen inne i ramen efter att jag kapat ur ett stort stycke, man ser tydligt en bit tunnplåt som ramen tidigare varit lagad av. Påminner lite om gamla ordspråket "köp en opel bli belåten, se naturen genom plåten"

Link to comment
Share on other sites

Jag minskade ner bilderna lite. //Klydd

 

Tack för det Klydd!

 

Åter en dag med svetsen och bästa myggkompisarna :) (Måste nog ta och ordna ett riktigt garage snart)

 

Nu börjar ramen ta och likna något, ca 25% klart.

 

På bilden grundad med zinkspray. Nya infästningar för fjädrarna kommer att monteras i samband med ett kommande fjädringsbyte.

post-869-017562800 1315077378_thumb.jpg

På bilden syns även distanserna för karosshöjningen, även fast dessa varit avlastade under dagen med hjälp av domkraften som står på lecablocken och lyfter karossen, vågade inte belasta ramen då i stort sett allt plåt ramen runt fjäderinfästningen var bortkapad under en stund.

 

Någon som vet var man kan beställa ARB fjädrar ifrån om man inte vill gå via Rindab?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.