Jump to content

HZJ105


Erik

Recommended Posts

Finns det något intresse för en helt unik bil på svenska vägar? Har en av få svenskregistrerade HZJ105 som jag funderar på att sälja med en tår i ögat.
 
När Land Cruiser 100 lanserades så önskade diverse militära och civila hjälporganisationer något som var mer robust. Toyota valde då att plocka ihop HZJ105 med ram som i princip är samma som från 80 serien, axlar och stor del av drivlinan från 70 serien tillsammans med kaross från 100 serien.
 
I Sverige så var det endast Försvarsmakten och MSB som kunde köpa in och registrera 105:orna eftersom de inte klarade avgaskraven. Ett av de få sätt att ändå få in en 105:a till Sverige var att ta in dem som flyttgods vilket även är fallet med mi bil. Bilen har endast gått 13500 mil och dessa är väl dokumenterade då de första åren ägdes den av australiensiska ambassaden i Kambodja. Där köptes den av en privatperson som efter några år tog med den till Sverige där den brukades av samma person och nu är jag den 3:e ägaren i Sverige.
 
En del utrustning såsom TJM front and rear bullbar är monterad tillsammans med en förarstol från BeGe. All utrustning som är utbytt finns kvar om någon skulle vilja återställa bilen till dess originalskick. Bilen är även utrustad med Koni Heavy Raid stötdämpare och högre fjädrar. Utöver det har jag också ett turbo-kit som inte är monterat och som kommer från australiensiska företaget Denco. Mycket andra delar har jag lyckats samla på mig och medföljer vid en eventuell affär.
 
Takräcke och vinsch är Toyota original och monterat från fabrik. Bilen är nu registrerad som lätt lastbil (ca 5000 kr i skatt/år) med plats för två, dock finns både baksäte och säte för en 3:e rad kvar och kan enkelt registreras tillbaka till personbil med plats för 6 passagerare och 1 förare. Webasto dieselvärmare är installerad.
 
Fakta
Årsmodell: 2003
Mil: 13 500
Motor: 1HZ, 96 kW (131 PS)
Färg: Lila
Växellåda: Manuell
Bränsle: Diesel, 95+45 liter.
 
Priside beroende på vad som ska göras innan eventuell försäljning.
Cirka 350 000 SEK
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.