Jump to content

Lastgaller


Eric Ericson

Recommended Posts

Hej!

Inget tips på galler, mer än att om du har möjlighet så är det numera okej att bygga själv.

 

Jag ställde frågan till transportstyrelsen förra året, för att få reda på vad som behövs för lastbilsregistrering och fick följande svar (om det kan vara till hjälp):

 

ärendenummer TSMS 2017/7787

Fråga: 
Jag undrar vad som krävs för att registrera om ett fordon från personbil till lätt lastbil. Fordonet i fråga har regnr XXX000. Krävs tex lastgaller? Måste bälten plockas bort? Fästen svetsas igen? Jag undrar även om det vid ett senare tillfälle skulle vara möjligt att registrera tillbaka fordonet till personbil, om så skulle önskas. 


Svar:
För att registrera om en personbil till lastbil ska lastytan vara plan eller näst intill och ha en längd av minst 170 cm, eller så ska lastutrymmets volym bakom lastförskjutningsskyddet vara lika stort eller större än utrymmet framför. Lastförskjutningsskyddet kan vara galler, nät eller täckt och det ska monteras permanent och bakom detta får inte passagerarplatser förekomma. Man brukar montera lastskyddet så det låser bakre ryggstödet i nerfällt läge. Det finns inga speciella krav för lastskyddet utan det är besiktningsföretaget som gör bedömningen att det är tillräckligt stabilt och bra förankrat. Bilbälten bakom lastskyddet behöver inte tas bort och det finns inga speciella krav för lastöglor. Sedan görs en registreringsbesiktning för att godkänna och typa om bilen till lastbil. Normalt sett behöver man inga intyg. Det är också möjligt att återställa bilen och registrera tillbaka den till personbil igen vid senare tillfälle. 

Med vänliga hälsningar
Billstedt Lars
Sektion regelinformation

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.