Jump to content

Bushy Galore


ormestad

Recommended Posts

För ett par år sedan var jag på en resa i Sydafrika, Botswana, Zambia och Zimbabwe med några vänner då vi hyrde safariutrustade Hilux’ar som vi körde med i tre veckor. Har alltid gillat resor och äventyr och speciellt roadtrips, men under den här resan blev jag verkligen biten av “the overland bug” och jag kunde sen aldrig riktigt släppa tanken på att jag ville ha en egen äventyrsbil som jag kunde göra vad jag ville med. Vid den tidpunkten ägde jag en 2003 Jeep Grand Cherokee och jag övervägde under en tid att jag skulle börja jobba med den men det kändes inte riktigt rätt… I slutändan stod valet mellan en Defender 110 eller en BJ75. Så för drygt ett år sedan köpte jag en 1990 BJ75 från KD bil nere i Kristianstad. Det var uppenbart att bilen var spacklad och fusklackad, men jag kände att jag bara var tvungen att köpa den!

Namnet tog jag redan till bilen jag körde på afrikaresan (vi hyrde från ett företag som heter Bushlore).

 

Det första jag gjorde med den var att byta ut framstolarna, originalstolarna är sjukt obekväma! Hittade två stycken stolar från en Volvo V70 på blocket för 200 kr, lite slitna men jämfört med de andra sitter man kungligt! Volvostolarna är lite bredare så jag svetsade ihop en slags adapter så jag kunde skruva fast dem i originalfästena.

https://www.instagram.com/p/BINNz7yhgri/?taken-by=ormestad

 

Efter det rev jag ur resten av inredningen och baksätet. Det var mycket smuts och en del ytrost i golvet bak så jag avfettade och spolade ur hela bilen varpå jag slipade och målade om hela golvet.

https://www.instagram.com/p/BIPmd7rhr_Q/?taken-by=ormestad

https://www.instagram.com/p/BGwihVQzem0/?taken-by=ormestad

https://www.instagram.com/p/BHnBc4chuBJ/?taken-by=ormestad

 

När det var klart gjorde jag lite ljudisolering, blandade lite med bitumen och billiga liggunderlag från biltema som jag fäste med spraylim…

https://www.instagram.com/p/BIVL48VhxWi/?taken-by=ormestad

 

Baksätet åkte ur helt och för att få en jämn och stabil yta att bygga vidare på så sågade jag till och målade en 12mm plywoodskiva som jag skruvade med genomgående bult i golvet. Lagade också mycket rost i skärmkanter och golvet i fram…

https://www.instagram.com/p/BKvwyOhBjzH/?taken-by=ormestad

 

Elsystemet var som ett råttbo. Jag tror att jag drog ut säkert 50m kabel ur bilen och kopplade om all el bakom framdörrarna. Det är fortfarande en del frågetecken kring kopplingarna i framänden men det blir ett framtida projekt…

https://www.instagram.com/p/BGzbB2Pzeu4/?taken-by=ormestad

 

Kostade också på en ny uppsättning fälgar och däck, blackspoke 15” plåtfälgar med 33” BFG KO2. Blev ett rejält ansiktslyft!

https://www.instagram.com/p/BILGOHgBx8f/?taken-by=ormestad

 

Under hösten och vintern hände inte så mycket och spenderades mest med att byta vattenpump och kol i generatorn.

 

Under sommaren har jag börjat bygga ett lådsystem i bak samt kopplat in ett 12V elsystem separerat från startbatterierna.

https://www.instagram.com/p/BX6L4aCjolg/?taken-by=ormestad

https://www.instagram.com/p/BX6Me_AD3XQ/?taken-by=ormestad

 

Försöker varva byggning med lite utflykter också :)

https://www.instagram.com/p/BMMJjxuhkfw/?taken-by=ormestad

https://www.instagram.com/p/BXJNG8aDGwC/?taken-by=ormestad

Link to comment
Share on other sites

snyggt jobbat! :)

Tyvärr klarar inte forumet att visa bilder vars länk inte slutar på .jpg eller liknande :(

Var har du köpt aluminiumprofilerna för lådorna bak, och vilka dimensioner kör du med? Blir det lättare än lådsystem av plywood?

Link to comment
Share on other sites

Det var rätt val, jag har en likadan jag skall renovera med samma anledning och tankar som du 8-)

Behöver du några delar så har/kommer jag skrota 2st 70-serier så det finns en del bra att ha delar liggande..

Du borde montera en redig 24v winch framtill, har en över om det är av intresse..

Mvh

 

/Erik

Link to comment
Share on other sites

Kul att ni gillar den!

 

Klydd: Jag köpte profilförbindare på Bauhaus (https://www.bauhaus.se/skarvbeslag-90.html?nosto=nosto-other-purchases) men aluminiumprofilerna (30x30x2) köpte jag på Bromma stål. Bauhaus tar ca 300kr för 2m 30x30x2 Alu medan jag köpte 6m-längder på Bromma stål för ca 400kr... Det var en jäkla massa kapande men kul att bygga, lite som Lego. Blir också extremt stabilt! Vet inte om det blir så mycket lättare än bara Plywood, men det blir definitivt mycket stabilare. Har också satt på kantlister i Aluminium (Biltema) och handtag (också Biltema) så man lätt kan lyfta på alla lock. Tanken är att man enkelt ska kunna nå alla utrymmen inifrån så jag har även ett löstagbart lock ovanför den utdragbara lådan (50cm Accuride teleskopskenor också från Bauhaus). Bakom passagerarstolen gjorde jag så man kan fälla upp ett av locken på gångjärn så man får ett provisoriskt baksäte om det skulle behövas. Kan posta mer bilder om ni är intresserade!

 

Ewoldern: Intressant, jag är absolut intresserad av delar! Du får gärna maila mer detaljer om du inte vill lista allt i forumtråden (mattias punkt ormestad at gmail punkt com).

 

/Mattias

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.