Jump to content

Expedition Sibirien 2015 – ska du med?


arnell

Recommended Posts

Hej!

 

Det stora och oändliga Sibirien, mysiskt och otillgängligt – nu har du chansen att upptäcka det med oss! Vi gör en resa som liknar Transibiriska järnvägen men med bil där vi verkligen har möjlighet att uppleva landet och människorna nära inpå och kan stanna var vi vill. Följ med oss på ett riktigt äventyr genom Sibirien 2015 i våra fyrhjulsdrivna bilar!

 

I denna expedition upplever vi och försöker förstå det slutna och svårtillgängliga Sibirien bortanför allfartsvägarna som få utlänningar någonsin får se.

 

Vi startar i Bishkek i Kirgizistan och styr kosan norrut. Vi åker in i östra Kazakhstan och ut på stäpperna. Det finns flera alternativa vägar norrut, antingen tar vi en västligare väg och badar i den azurblå sjön Balkash, norrut i Kazakhstan passerar vi städer som Karagandy och Pavlodar, innan vi korsar gränsen över till Sibirien vid Omsk. Alternativt tar vi en ännu ostligare väg genom det otämjda delarna av Kazakhstan och tar oss över till Novosibirsk i Sibirien. Efter att ha gjort Omsk eller/och Novosibirsk by night fortsätter vi på mindre och mindre vägar norrut in i det verkliga Sibirien, där vi letar efter de mindre skogs- och myrvägarna som genomkorsar Sibirien. Det kommer definitivt att bli ett äventyr i naturen där vi kampar i skogen och i anslutning till byar möjligen med flodpassager, hinder, vatten, lera och vingliga broar att korsa, vem vet? Vi kommer med säkerhet att få träffa ryska bönder och inlandsfiskare som lever på det traditionella sättet i sina typiska ryska 1800-talsstugor med gummorna sittandes på rad på bänken utanför. Har vi tur bjuds vi in på te och utan tvekan snart också en vodkahutt! Vad som händer får vi se, en sak är säker: äventyr blir det! Vi tar oss troligen via Ishim och Tyumen vidare västerut, där vi tar de nordligaste framkomliga vägarna i Sibirien. Det blir som en transsibiriska järnvägen men i våra expeditionsbilar med den enorma fördelen mot tåget att vi kan stanna och ta avstickare som vi vill. Vi tar oss sedan tillbaka, troligen via Kazan och Nizhniy Novgorod till så småningom Moskva och Riga tillbaka till Sverige. Förhoppniningsvis återvänder vi med en förändrad världssyn och en upplevelse vi sent kommer glömma - något att berätta om för barnbarnen!

 

Många har kanske varit på charter och blivit runtskuffade i någon buss – det här är väldigt annorlunda – vi är helt fria och vi undviker alla turistfällor och åker istället till platser dit charterturisten inte kommer. Vi är ute efter äventyret och upplevelsen, vildkamping och de lokala restaurangerna – det äkta helt enkelt. Det blir självklart lite sightseeing längs med vägen, men vi är helt fria att åka dit vi vill och stanna när vi vill. En sak är säker – det kommer att bli ett oförglömligt äventyr utöver det vanliga!

 

En reseberättelse om expeditionen till Tunisien 2013 finns på

http://www.fredrikarnell.com/expeditionsforum/showthread.php?42-Expedition-Tunisien-2013-Reseber%E4ttelse

 

 

Det praktiska

 

Vi arrangerar detta privat och åker som ett gäng vänner. Vi håller i expeditionsledningen och det administrativa, resten gör vi som ett expeditionsteam - alla bidrar till matlagning, körning, handling, diskning, etc.

 

Expeditionen börjar i Bishkek i Kirgizistan, går igenom Kazakhstan och Sibirien och slutar i Stockholm (med möjlighet att åka med till Småland). Tiden borta blir drygt tre veckor. Vi möts i Bishkek ca 28:e juni och kommer tillbaka till Stockholm ca 19:e juli.

 

Våra bilar är av modellerna Land Rover Defender 110, 300 Tdi och Toyota Land Cruiser HZJ75. Alla bilar är helt mekaniska och gjorda för tuffa tag samt utrustade för expeditionsresor, vilket gör att de passar perfekt för den här typen av äventyr.

 

Mer information om kostnad finns på

http://www.fredrikarnell.com/expeditionsforum/showthread.php?90-Sibirien-2015-Expeditionsbeskrivning

 

och mer bakgrund i allmänhet finns på

http://www.fredrikarnell.com/expeditionsforum

 

Denna expedition är utmärkt att kombinera med Expedition Kirgizistan 2015 som avgår från Stockholm ca tre veckor innan och avslutas i Bishkek som tar oss genom Centralasien och nästan hela vägen till Kina. Detta blir då en stor expedition på totalt ca sex veckor som ger dig inblick i både Centralasien och Sibirien på en gång – och du sparar in Bishkek-flyget som då finansierar en del av denna andra expedition! Ett unikt tillfälle.

 

Vi hoppas att det låter intressant och att vi hörs av! Har du frågor eller bara undrar något – tveka inte att kontakta oss på arnell@kth.se eller fråga direkt här.

 

Intresseanmälan skickas till arnell@kth.se. Det finns endast begränsat antal platser kvar.

 

Hälsningar,

 

Fredrik och Matilda

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.