Jump to content

Europa runt (nästan)


millgard

Recommended Posts

Hemma efter dryga 800 mils körning genom Europa. Vi åkte med familjen från Luleå och vände i Kroatien, men undvek motorvägar och tunnlar så det blev småvägar, bergspass och ibland nästan stigar.

 

Sverige-Danmark-Tyskland-Holland-Belgien-Frankrike-Tyskland-Österrike-Schweiz-Österrike-Liechtenstein-Österrike-Italien-Österrike-Slovenien-Kroatien-Slovenien-Österrike-Tyskland-Danmark och så sedan västkusten upp och 45-an norrut förbi Karlstad-Orsa-Järvsö-Hudiksvall och sedan E4 till Luleå. En liten nätt tripp.

 

Vi körde med Hillebergtält och ett kylskåp (12V/220V/Gasol) i bilen vilket fungerade över förväntan. Vi saknade inte husvagn en enda gång faktiskt.

 

Den genomsnittliga bränsleförbrukningen över hela resan blev 1,15 l/mil (LC90 bensin och automat) vilket var under förväntan med tanke på de håriga stigningarna vi utsatte oss för. En etapp på 36 mil i Alperna tog 12 timmar och en annan stigning på Istrien företogs i 45 graders värme.

 

Mer utförlig rapport och bilder kommer senare om intresse finns.

Link to comment
Share on other sites

Ja, vad gäller bilen så funkade allt utan minsta problem... så vi kan väl stanna där på ett LC-forum? ;)

 

Vad gäller utrustningen kanske det kan vara intressant i alla fall, två barn och två vuxna drar ju lite packning ändå på en treveckorstur.

 

Tältet blev det befintliga Hilleberg Keron 4GT. Många hade större tält på campingplatserna, men efter att ha åsett en italiensk familj ägna två timmar under idealiska förhållanden till att få upp sitt tält utanför Paris insåg vi det kloka i att ha ett tält som man slår upp på tre minuter, även i regn och mörker. Det händer ju att man blir försenad och kommer till campingarna rätt sent och vädret kanske inte alltid är vindstilla och klart.

DSC_3383.jpg

 

Vanliga liggunderlag och sommarsovsäckar, snabbpackat och tillräckligt bekvämt när man vant sig.

 

Batteridriven tältlykta och diodficklampa - vi hade inte klarat oss utan. Även värmeljuslykta var mysigt på bordet om kvällarna.

 

Kylbox, driven av 12V (när man kör), 220V (på campingen) eller gasol (om man fricampar, vi använde dock aldrig gasolen). Lite större på 45 liter vilket var mycket bra, då allt fick plats och man kunde köpa på sig färskvaror när man passerade storvaruhusen.

 

Vattendunk på 10L med kran, för färskvatten i största allmänhet. Räcker förvånansvärt långt, men det förutsätter förstås att man dricker flaskvatten till vardags.

 

25m rulle elkabel, inkl adapter till sådan där trepolskontakt. Annars finns denna adapter att köpa på campingplatser för ca 15€. Glöm inte att berätta för de andra i familjen att adaptern inte skall sitta kvar i elskåpet när ni packar ihop...

 

12V-220V inverter. Kalasbra att ha när det skall laddas datorer, mobiltelefoner, digitalkameror eller annat som följer med den moderna människan. Ibland sover man på platser utan el, och då är det bilens el som finns att tillgå.

 

Plastbackar med lock, för köksutrustning och liknande. En låda i baksätet mellan ungarna där de kunde ha sina saker och som utgjorde underlag för den bärbara datorn om de ville se film under något långpass.

 

Ihopfällbart bord och fyra stolar - tog en j-a plats, men var värt det när man väl var framme.

DSC_3382.jpg

 

Varsin packpåse typ liten trunk där alla kläder och annat skulle få plats.

 

Sedan naturligtvis några tunna fleecefiltar, ett stort strandtäcke i bomull och handdukar för salt- och sötvatten.

 

Köket blev ett hederligt Trangia med gasoltillsats, som jag använt i över tjugo år. OBS att små gasolflaskor med gänganslutning inte finns överallt...

 

GPS för bilen, en Garmin Nüvi 1390 hade vi med oss. För- och nackdelar med det. Fördelarna är att den leder om dig om du kör fel eller om det blir trafikstockning, nackdelen är att du förlorar överblicken över vilken väg den väljer... vilket i sig kan vara mycket intressant. Du vet inte vilken väg den väljer, bara att du skall till en viss ort. :) Det innebar för oss fantastiska små bergspass mellan Schweiz, Frankrike och Österrike samt en knappt grusbelagd bakväg genom Triglav nationalpark men också att vi fick vända tillbaka uppe i bergen på Istrien, då den pyttelilla gränsövergången mellan Kroatien och Slovenien endast var lokal (inga utlänningar). Lite svårt också att göra sig beroende av GPS-en när vägen plötsligt inte ser ut som den borde, tex vid ombyggnationer osv. En detaljerad vägkarta är ändå ett måste.

 

Att AC-n funkar är en självklarhet...

DSC_4134.jpg

 

Startkablar och bogserlina - jag fick användning av startkablarna två gånger, en gång för en belgare i Slovenien och en gång åt mig själv i Karlstad, då jag glömt slå av tändningen under natten...

 

 

Att åka Landcruisern var en hit, ungarna satt högt med utsikt, alla grejor fick plats och man behöver inte oroa sig för att bilen inte skall palla lutning, värme eller ojämnheter på småvägarna. På motorvägarna var den höga positionen en stor fördel, då trafiken kunde överblickas långt framåt och filbyten kunde göras i god tid inför ev hinder. De gånger det var kö var det också bra att kunna se över de andra biltaken framåt.

 

I Alperna var det mycket bekvämt med automat. Nedför körde jag med motorbroms, och 2 eller L var perfekt för serpentinvägarna. Jag behövde nästan aldrig bromsa med färdbromsen vilket sparade mycket bromsar. Eftersom motorbromsen bromsar alla fyra hjulen blir den aldrig instabil i branta kurvor heller.

DSC_3757.jpg

DSC_3749.jpg

 

Packningen fick vi klura på några dagar innan allt föll på plats. Lastförskjutningsgallret sattes på plats först. Sett bakifrån packade vi sedan kylboxen längst in till vänster mot ryggstödet, till höger bord och stolar på högkant. Ovanpå kylen platsbackarna med köksgrejor och torrskaffning, ovanpå bord/stolar hamnade sovsäckar och liggunderlag. Längst till vänster innanför bakdörren elkabelvindan och ovanpå det tältet. Längst till höger vattendunken med strandfiltar och handdukarna ovanpå. I mitten bak mot bakluckan de fyra väskorna med kläder osv. På bilden omlastat för "köksåtkomst" vid camping.

DSC_4271.jpg

 

Sedan blir det ju ett dödutrymme mot golvet mellan baksätets ryggstöd och grejorna längst in, då ryggstödet lutar. Det utrymmet blev perfekt för köket, gasolflaskorna, lyktorna och engångsgrillarna. Lätt att komma åt genom att bara fälla ryggstödet.

 

Inför nästa resa (detta gav nämligen mersmak åt hela familjen) skall jag konstruera ett mellangolv, som hängs i underredet på extrastolarna. Det gör det lättare att packa ur det man skall ha vid tex matstopp utan att behöva tömma hela bilen. Dessutom skall en lättviktspresenning tas med, som knyts i takrelingen och sedan i två pinnar och marken, så man har regn- och solskydd bakom bilen vid raster och matlagning.

 

DSC_3668.jpg

DSC_3672.jpg

DSC_3739.jpg

DSC_3604.jpg

Edited by millgard
Link to comment
Share on other sites

Bra reportage och en imponerande resa på 3 veckor!

Har precis själv kommit hem efter en tur på vissa sätt liknande er. Detta året blev det en hel del motorväg som transport och sedan lokala dags/halvdags turer. Vi började i Göteborg och körde Lübeck->Berlin->Prag->Wien för att börja med stads-sightseeing och sedan vidare genom Slovenien ner i Kroatien ca 10 mil norr om Split för sol och bad. Totalt knappt 500 mil på 2½ vecka.

Får återkomma med en egen reserapport för att inte kapa din tråd! :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Fortsättning följde i somras, då vi var till Gotland enligt samma koncept.

 

Nu började vi ju få snurr på rutinerna, så första stoppet blev först efter 75 mil, dvs Mohed utanför Söderhamn.

post-1017-0-22178900-1355434137_thumb.jpg

 

Det handlar ju mycket om rutiner när man är ute på detta vis, kul var att ungarna så snabbt hittade igen lunken från förra sommaren. Kneippbyn söder om Visby blev basen några dagar. Men sedan åkte vi runt hela Gotland, från norr till söder, öster till väster. Och mitt i.

post-1017-0-24024800-1355434280_thumb.jpg

 

Gjorde några modifikationer för året, den ena var att kunna ha med sig gitarren. Den fick en upphängning i taket, det finns nog med utrymme och jag gjorde en "sinnrik" variant med ett tunt spännband och två bagagekrokar med resårband.

post-1017-0-65810500-1355434386_thumb.jpg

 

Det regnade som bekant en del sommaren 2012. Detta gjorde att jag funderade ut följande "kökslösning" för tak över bagageutrymmet. Enkelt nog: En lättviktspressenning på 2x3 meter, några bagagekrokar, en tillyxad stör och en tältlina. Klart.

post-1017-0-59857600-1355434595_thumb.jpg

 

Och så en avslutande miljöbild på jordgubbspaus utanför nån stenkyrka mitt på Gotland. :)

post-1017-0-03713900-1355434738_thumb.jpg

 

Sommaren 2013 siktar vi på Frankrike, då i sällskap med ytterligare en LC-familj!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.