Jump to content

Benny Steen

Members
 • Content Count

  42
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  21

Everything posted by Benny Steen

 1. Blev en tur till fällfors flygbas i helgen där jag kört bil på banan och enduro i skogen. Andra natten sov jag inne på banan helt själv, var -3 på natten och gasolvärmaren fick rycka in. Men jag skall köpa en bättre sovsäck oavsett. Blir förmodligen någon bergstopp man skall övernatta på. Sedan dök det upp en uppblåsbar kajak för en tusing. Det är samma som säljs av Biltema. Tyckte faktiskt det var riktigt rejält gjord. Den var bara används en gång. Jag har ju planer att ta mig över till några små öar i sommar (med gamla militärgrejor naturligtvis) och den blir stor som en ryggsäck ungefär och kan ligga i bilen hela tiden.
 2. Bytte även luftfilter. Det verkade behövas Jag har även fått igång MyToyota . Toyotas elektroniska servicebok både på telefon och dator. Man anger reggnummer och ett id nummer på registeringsbeviset. Där kan jag se att den blivit omhändertagen i sundsvall varje år.. Senast maj 2019 . Så det känns bra att den blivit ordentligt servad.
 3. Det finns mycket roligt att upptäcka. Skall göra ett återbesök i boden fästning(ar). Var där för 2018 2 dagar. Men hann inte med alla fort. Missade ett Efter suttit i kontorstolen hemma och distansjobbat hela dagen kände jag för skruvning. Jag hade en 110cm LED bar liggande och hade en ide om att hänga den i skenorna för taktältet. VI får se hur mycket den kommer reflektera i motorhuvuen. Men motorhuven har jag funderat på att foliera mattsvart hursomhelst.
 4. I helgen har det körts. Började med väga bilen på lastbilsvågen strax söder om Umeå. Jag tror dock den visar fel när man väger lättviktare. Strax före Sundsvall dök en felkod upp. Jag tog bort den och sedan blev det inget mera sådant den helgen. Efter jag hämtat min kompis som bor i Sundsvall åkte vi till Åstön norr om Sundsvall och slog läger. Planen var att testa bil och utrustning, och samtidigt kolla efter gamla bunkrar osv. VI hittade också en hel del gamla lämningar på halvöarna runt sundsvall.
 5. Och tältet utfällt. Det blir ståhöjd under, med ca 5 cm tillgodo. jag är 180cm lång. man får sträcka på armarna när man skall ta ut tältet. Det behövs sidesteps, eller varför inte rock-slides
 6. Nu är även främre skärmbreddarna på plats och taktältet upplyft. Blir lite justering imorgon. I helgen blir det utflykt.
 7. Efter jag tagit bort dom extra fjäderstoppen är fjädringen mycket bättre och mellanrummet är numera ca 55mm. Gjorde oljeservice och upptäckte att det var nästan omöjligt natt avläsa oljenivån på stickan. Jag var ingalunda ensam om problemet på newhilux.net Men en enkel fix fanns. Man vrider nedre delen av stick 90 grader så skrapas inte oljan av när man drar upp den genom det S-formade röret. Funkade mycket bra. Rekommenderas. Sedan har jag tvättat ur rambenen på ev. gammal sand och skit. Använde en tillsats till högrtrycken för rensa avlopp. Går fint hela vägen fram.
 8. Absolut en fjädertallrik Låter som en mycket rimligt förklaring. utmärkt då är den gåtan förmodligen löst. Och sparar ju den del jobb för mig då jag förmodligen slipper byta bladfjädrar. Vi ser när jag sänkt ner bilen igen.
 9. Angående luftfjädring , det skulle man kunna bygga själv billigt med delar från en bmw e39 touring. Behövs ju inte vara automatisk nivåreglerad utan bara en manuell variant. Kompressorn sitter under reservhjulet på bmw. och gummibälgarna är bara rycka loss när man lyft bilen.
 10. Det löstes sig med bromskolven. Behövdes bara lite övertalning och motionering på plats så glider den fint. gjorde likadant på båda sidorna och luftade bort gammal bromsvätska också som kan innehålla vatten och partiklar. Jag har också tagit bort dom underliga extra klossarna i fjädringstoppen. Det är grejor som inte ser hemmagjorda ut. Den extra koppen är rund och jag undrar om det suttit luftfjädring på bilen , det skulle kunna förklara saken. Men jag har inte hittat någon annan utrustning som tyder på det. Har inspekterar bladfjädrarna efter brott. men dom såg friska ut allihopa. Men dom kan ju ändå tappat spänsten, när jag sänkt ner bilen skall jag mäta fjädringsvägen. Bör bli ca 55mm. Innan dess skall jag försöka lossa bromstrummorna och inspektera. Allting funkar, men alltid bra att passa på att kolla status.
 11. 15cm totalt frigång stämmer nog kanska bra om din är höjd 10cm. Jag såg någonstans att 5cm är orignal frigång. Jag kan kanske vara intresserad av dina Jag hittade inget brott på mina. Nu har jag kapat bort extra klossen. När jag sänkt ner skall jag mäta Lägger lite bilder i byggtråd.
 12. Det var svårt att avgöra vilket som rätt modell av bromsbelägg när jag skulle beställa från ebay. För att vara säker att få rätt del plockade loss och mäter.. Då kan man kontrollera måtten med skisserna som dom flesta säljare på ebay anger. Efter jag tagit loss beläggen så gick också det att enkelt att vrida runt skivan utan missljud från hjullager. Innan gick det precis med handkraft om hjulet satt på. Felet var att inre /övre bromskolv har fastnat. Så inre beläggen sliter snett. Jag behöver nog plocka loss hela bromsoket och försöka lossa kolven i en press eller liknande. Å andra sidan slipper jag byta hjullager. All denna ytrost, (jag har ökat kontrast för tydlighet) Det ser trist ut men allting lossnar snällt. Toyota har nog bra kvalitet i sina skruvar. Jag har märkt när man mekar med olika bilmärken vilken skillnad det är. Vissa är helt förstörda efter kort tid. och vissa påverkar inte alls. Skiss från ebay. 40 euro inkl. frakt. Det fanns från 30 euro. Men då var jag inte säker på måtten.
 13. Jag hade corona-tråkigt idag. Regn och snö. Tog bilen och övade lite terrängkörning (well, dåliga och igensnöade skogsvägar...) Gillar även fota och snö och natur utgör bra kontraster. (man fuskar och justerar färgmättnad och ljus efteråt i datorn) Jag fotar med min vanliga mobil och sedan lite justering direkt i google foto. Busenkelt. Snön blir vit istället för grå och träden blir ordentlgt gröna och marken orange-gul. Dubblar värdet på bilen direkt Märkte att höger framskiva går varm. beläggen är på sluttampen. Antingen det eller ett hjullager. Beställer belägg idag och kollar lager imorgon. Upptäckte också att jag behöver något rejält underkörningskydd/frontplåt. Jag fick fega ur när jag skulle över en plogkant. Är van vid försvarets terrängbil30/40 . Hiluxen är lite plastig i jämförelse
 14. ok, skall undersöka ifall några blad är trasiga.Det lutar nog att jag börjar med demonterar extraklossarna imorgon. Det kan ju också vara en kombo av dåliga dämpare och klossen. Tack för bilden, säger mera än 1000 ord Vet du hur mycket din bil är höjd från orginal ? På ebay.co.uk finns både standard och förstärkta fjädrar par för 2500, 3500 sek. Men jag vill nog veta om det är något fel först
 15. jaså, du har ingen sådan! Det var intressant! Man kan ju tänka sig att det är en extra kloss som monteras när bilarna levereras med olika höjning. Det finns liknande grejor för eftermarknaden. hm, det är ju möjligt man skulle kunna prova demontera klossen. Dessutom finns ytterligare ett genomslagsgummi, det är runt och skymtar till höger i bilden. Jag skall bildgoogla och se vad man hittar. Borde ju också finnas i manuelen som jag har ledladdad.
 16. Sommardäcken som är 31" mudders kom på idag. Ökade framkomligheten markant! Nu måste jag montera främre skärmbreddarna snart. däcken sticker utanför skärmkanterna just nu. Däremot verkar det som bladfjädrarna bak behöver bytas. Det slår igenom vid fartgupp osv. Det är bara ca 15-20mm frigång och det skall visst vara kring 50mm. (även om jag har en del grejor just nu. Men det är inga 825 kg ännu.
 17. Jag märker när jag kör på lite sämre vägar / fartgupp att höger bak slår igenom. Misstänkte dåliga stötdämpare. Det syns inget utanpå. Jag tycker det borde vara större avstånd till gummikudden som utgör fjädringstopp. det är ca 15-20mm. Men är det rentav bladfjädrarna som behöver bytas ? Bilen är en 2013 som gått 20' mil. Den har en påbyggnad. Men den väger uppskattningsvis kanske 60-80kg
 18. Karantän är bra för för garagejobb. Har färdigställt reservhjulshållaren som har ytterligare 2 funktioner. Matbord och fällbord för fötterna ifall man vill sova i påbyggnaden. Solpanelerna är 2st 100W seriekopplade. Så dom leverar bra med effekt även vid mindre mängder ljus. Betydligt effektivare än dom där ihopfällbara. (jag har en sådan också) Men det funkar mest för smågrejor. som mobilen osv. Solpanelerna är fastskruvade med standard solpanel klämmor och T-spår skenor. Har även klätt sovdelen med filtmatta från K-rauta. Mysigt värre. 80W ihopfällbar solpanel. Den är OK. Men jag vill ha grejor som man inte behöver tänka på.
 19. Gjorde en draglåda som även funkar som bord och ger möjlighet till ytterligare två sovplatser. (förutom taktältet) Sovurymmet blir 126cm brett och 208cm långt. vilket rymmer två stycken självuppblåsande liggunderlag. (skymtas till vänster nedersta bilden) Det sitter ytterligare en svängarm i reservhjulsvängen för att stöda det underifrån. Skall fixa mörka, tjocka IKEA draperier för insynskydd/mörkerläggning,etc som också fungerar som dusch draperier. Dom monteras under stora/bakre. luckan. Och funkar det inte så har man virke att elda med istället
 20. Monterade solduschen idag. Det fanns redan gängade M8 skruvhål på sidan. Så jag fixade två fästen i plåt. Nu behövs bara draperi (under bakre luckan) och slangstump för att kunna duscha. utan el och gasol. Hittade även på biltema något som kallas sjösäck. Passade bra som sopsäck. som kan hänga där hela tiden och tvättas ur vid behov. Tycker inte vanliga matkassar funkar speciellt bra, går hål på och funkar inte att ha utanför bilen.
 21. förstärkningstag och låsning monterad.
 22. Har byggt ett modifierat takräcke. Utgick från tre olika. Skulle gärna få det ännu lägre. Men jag börjar så här. blev stadigt. Sedan är swing-out hållaren för reservdäcket påbörjat. axeln går genom stötfångaren ner till påbackningsbalken där den är skruvad. blev stabilt. Däcket vilar på stötfångaren när det är infällt. blir flera förstärkningstag när jag är klar med designen. Sedan kommer min gamla soldusch hamna på taket tror jag. Då har man tillgång till diskvatten när man lagar mat.
 23. Jag lackade alla skärmbreddarna svarta med biltema fälgfärg. Har bara monterat dom bakre ännu. lite trixigare framtill. Sedan har jag kopplat in elen till el för xenon och ledbar. Xenonen drog 16A. Strömförbrukningen i ledbar'en skall jag mäta ikväll. Någon som vet effekten på generator ?
 24. Nu har jag monterat breddarna (hittade nya orginal på ebay) på vänster sidan. Tog bort orginal plastclips med viss möde och ersatte med plåtclips + skruv (från bilema) i orignalhålen. Bilen fick lite tuffare look och kanske det sprutar lite mindre lera på sidorna... Färgen skiljer en smula. Breddarna är hörapparatsbeige Syns inte om bilen är skitigt. Jag skall fundera om jag skall lacka med samma färg som fronten eller kanske svart eller bara låta det vara som det är.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.